Yang TerbaikMasih saya ingat, pagi hari, waktu tengah sibuk-sibuk berkemas, menyiapkan diri ke tempat kerja, juga menyiapkan al fateh, telinga menangkap butiran hikmah motivasi pagi di ikim fm.

Motivasi yang memberikan saya semangat. Semangat untuk sentiasa memberikan yang terbaik. Motivasi disampaikan oleh ustaz Hasrizal Abdul Jamil.

Cuma yang saya kesalkan, saya tidak sempat menyalin antara butiran-butiran hikmah tersebut.

Dan Alhamdulillah, saya terjumpa ringkasan yang beliau sisipkan dalam blog beliau. Saya ingin kongsikan bersama di sini. Moga yang baik itu dapat diperpanjangkan. InsyaAllah.

Berikut adalah nota rancangan Motivasi Pagi yang tersiar di Radio IKIM.FM jam 7:30 pagi, Selasa 6 Julai 2010:


-Menyedari akan benarnya sebuah kematian di hujung perjalanan, maka marilah kita menghargai kehidupan ini.

-Biar pun kehidupan di dunia ini sangat pendek, namun ia menentukan kehidupan tanpa sempadan usia kita di Sana nanti. Biar pun kata sesetengah orang hidup ini sementara, namun hakikatnya kesan perbuatan kita kekal selama-lamanya.

Justeru lakukanlah yang terbaik demi menghargai peluang yang ada dalam kehidupan yang singkat ini.

-Sebagai contoh, seorang suami teringin memakan ayam masak merah. Si isteri memasak acuh tidak acuh sedangkan bibik masak dengan bersungguh-sungguh. Tentu sahaja ayam masak merah kedua itu yang lebih menarik perhatian untuk dijamah. Ia adalah fitrah manusia yang memilih segala yang terbaik jika diberi peluang.

-Fitrah manusia sukakan yang terbaik

Namun bolehkah kita mengharapkan yang terbaik jika tidak memberi yang terbaik? Pepatah menyebut, “what you give you get back

-Melakukan yang terbaik adalah semangat Islam dalam semua pekerjaan. Acuh tidak acuh atau budaya melepaskan batok di tangga bertentangan dengan tatacara Islam dalam menilai perbuatan.

Berhakkah Allah menghendaki yang terbaik daripada kita? Sudah tentu kerana Allah telah memberikan yang terbaik kepada kita.

Kontraktor yang dilantik dengan bekalan alat binaan terbaik, pekerja terbaik, sudah tentu majikan menjangkakan hasil yang terbaik.
-لقد خلقنا الإنسان في أحسن تقويم

Siaran ulangan bagi slot Motivasi Pagi ini ialah selepas azan Maghrib pada hari yang sama

0 comments:

Catat Ulasan

Saya sangat suka dan sangat hargai komen anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Tafakkur, tadabbur... | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in