Muhammad al Fateh Bin Mohammad Fuad:Setahun sudah usiamu sayang


Hari ini 9 Februari 2010 genaplah usia putera Muhammad al fateh setahun. Terasa bagai baru semalam ibu melahirkan mu sayang. Masih terasa kesakitan bila diingat saat itu. Penuh debar, takut, risau dam bermacam2 lagi perasan yang bertandang di hati ibu. Allah sandaran utama ibu. Baba di sisi menenangkan ibu dan meniupkan semangat. Semangat yang ibu tidak boleh beli dari mana2. Ibu takut kalau-kalau ini merupakan yang terakhir ibu melihat dunia. Siapa tahu. Tiada siapa mampu bagi jaminan. Melahirkan merupakan saat di mana seorang ibu bertaruh nyawa. Bagi membolehkan anak dalam kandungan menjengah dunia. Dengan izinNya pasti.
Sakit ibu sedari pagi (4.30) 9hb 2 2009. Ibu tak boleh terlelap. Mata ibu mengantuk amat. Ibu tawaf dalam rumah bagi menghilangkan kesakitan itu yang bertamu tanpa jemu. Kerap. Ibu merasakan 'nikmatnya' sakit ini sayang untuk menyambutmu. Sungguh! Ibu tidak sabar.
9/2/2009 jam 8.15 pagi baba hantar ibu ke hospital. Darah keluar agak banyak dari semalam. Ibu disambut oleh jururawat wad bersalin dengan begitu mesra. Sedikit mengurangkan ketakutan ibu. Terus dibawa masuk ke wad bersalin untuk cek bukaan rahim.. Bukaan 4cm. Ibu terus ditahan dalam labour room. Perut ibu dipasang dengan alat untuk mendengar dengupan jantungmu sayang. Seolah-olah degupan itu bertasbih. Indah amat.
Cek bukaan kali kedua agak menghampakan ibu. Bukaan rahim 3cm. Sedikit menguncup. Allah…kenapa sayang..? Masih tidak puas di alam rahim? Atau mahu menenangkan ibu… Seindah makna nama ibumu ini .. :)
9/2/2009 jam 3.00ptg sakit ibu semakin kerap. Selang seminit. Wad pula menjadi tempat tawaf ibu. Jururawat siap tegur lagi suruh ibu rehat. Dan maklumkan pada mereka kalau-kalau ibu dah nak bersalin.
9/2/2009 jam 5 ptg, sakit yang sukar untuk ibu gambarkan disini. Azan asar baru berkumandang. Ibu mahu gagahkan diri untuk langsaikan tanggungjawab itu,namun ibu x berdaya. Sakit sayang. Ibu terus dibawa ke labour room. Cek bukaan. 6cm. alhamdulillah. Ibu terus ditahan dan langsung tidak dibenarkan keluar. Sakit semakin kerap. Bising wad dengan bunyi loceng kecemasan ibu. Bukaan rahim diperiksa lagi.Dan kini rahim ibu sudah terbuka 9cm. syukur Ya Allah. Bila-bila masa sahaja ibu akan melahirkan mu sayang. Hampir- hampir ibu mahu melahirkan, doktor mengesahkan kedudukan kepala bayi bukan pada tempatnya. “Mesti dibedah dan akan dihantar ke taiping”. Ringkas komen Dr. yang bertugas. Ibu mengiring ke kiri atas nasihat jururawat. Dengan izin Allah, ibu merasakan kepalamu berpusing ke tempat sepatutnya ia…sakit kembali bertandang bersama khabar gembira. Ibu terus meneran dan terus dan terus. Tepat jam 8.05 malam 9/2/2009, ibu selamat melahirkanmu sayang. Putera pahlawan ibu dan baba. Tangisanmu mengiringi sebaik sahaja udara dunia ini kau sedut. Bahagia amat. Terima kasih Ya Allah atas kurniaanMu ini.
Dan hari ini 9/2/2010, usiamu mencecah setahun. Selamat hari Lahir anakku. Semoga dunia ini menjadi lapanganmu untuk menjunjung tinggi syariat Penciptamu. Semoga engkau merupakan pahlawan muhammad al Fateh abad in, kala ini, tika ini, detik ini, waktu ini. Sungguh ia merupakan amanah yang perlu ibu dan baba bentuk dan usahakan. Fitrahmu masih suci sayang, amat suci.. Mudah dibentuk. Mudah dilenturkan. Bantulah ya Allah. Datangkanlah pertolongan itu. Kurniakan kepada kami kekuatan. Sungguh, kami tidak mampu menjadi sehebat pahlawan mu itu yang menawan kota Constantinople, namun izinkan kami melahirkan dan mencorakkan pahlawan sehebat itu!Ameen.

0 comments:

Catat Ulasan

Saya sangat suka dan sangat hargai komen anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Tafakkur, tadabbur... | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in